Verschil tussen een gewone lening en autolening

U hebt een nieuwe of tweedehandse auto op het oog, dus natuurlijk wilt u nu meer informatie omtrent een autolening of zelfs een autolening aanvragen. In het volgende artikel zult u belangrijke info opdoen die u best weet vooraleer een lening voor een auto aan te gaan.

Eerst en vooral is het interessant om te weten dat het voertuig dat u aankoopt, of het nu een nieuwe persoonwagen is of een mobilhome of een ander type voertuig, als onderpand zal dienen voor de lening die u aangaat. Dit is dus te vergelijken met een hypothecaire lening waarbij de woonst als onderpand dient. Ook dient u in het achterhoofd te houden dat de auto die u aankoopt duurder zal zijn dan de verkoopprijs simpelweg omdat u een lening aangaat. Dit lijkt natuurlijk logisch, maar het is toch een gegeven waar soms over wordt gekeken.

Een autolening voor een nieuwe wagen of een tweedehandse wagen?

De kans is misschien groot dat u een nieuwe auto wil kopen en daarvoor een lening wil afsluiten. Maar vergeet niet dat u een deel van het geld kunt uitsparen indien u een tweedehandse wagen zou aankopen. Dit natuurlijk indien het model dat u op ogen heeft tweedehands beschikbaar mocht zijn. Waarom wordt dit onderwerp aangehaald? Wel, er is namelijk een verschil tussen een autolening voor een nieuwe wagen tegenover een lening voor een tweedehandse auto.

Bij een lening voor een tweedehandse auto zal er namelijk een hogere rente moeten worden afbetaald. Dit komt omdat de waarde van een tweedehandse auto meestal lager ligt dan die van een nieuwe wagen (enkele uitzonderingen bestaan, zoals bijvoorbeeld het aankopen van een oldtimer). Zoals u al las in de inleiding, de auto die wordt aangekocht dient als onderpand voor de lening. Hoe lager de eigenlijke waarde van de auto, hoe hoger de rente. Klink best logisch, niet? Indien u een autolening aanvraagt, zal hoogstwaarschijnlijk de ouderdom van de auto worden gevraagd.

De rente bij de aankoop van een oldtimer zal, zoals al vermeld, lager liggen dan bij een lening voor een nieuwe auto. Maar u moet ook rekening houden met het feit dat de aankoop van een oldtimer waarschijnlijk zal gebeuren terwijl u nog steeds een andere auto in bezit heeft. Dit brengt extra kosten met zich mee op gebied van verzekering, onderhoud, enzovoort.

Misschien leuk om te weten is dat de aankoop van tweedehandse bedrijfswagens of directievoertuigen toch als nieuwe wagen kunnen aanzien worden. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de voertuigen en andere factoren. U kunt dus best verder informeren bij het bedrijf in kwestie.

Waar sluit ik best een autolening af?

Een autolening afsluiten kan op meerdere plaatsen gebeuren. Vaak is het zo dat u de mogelijkheid krijgt om een lening aan te gaan rechtstreeks bij de auto dealership. Maar het blijft natuurlijk interessant om ook de formules van autoleningen bij verschillende banken en kredietverstrekkers te bekijken. Hieruit kiest u vervolgens de lening die voor u de beste voorwaarden biedt.

Vaak zal het zijn dat de lening op afbetaling bij een andere partij over de lange termijn goedkoper uitkomt dan de autofinanciering die de dealer u aanbiedt. Eigenlijk is dit ergens ook wel logisch en dit soort marketing en verkoopstechnieken worden ook elders toegepast. Ook bij vormen van uitgestelde betalingen en aankopen op afbetaling dient u op te letten. Deze zijn namelijk veel duurder dan een autolening bij een kredietverstrekker.

Autoleningen vergelijken

Dankzij het internet kunt u met enkele zoekopdrachten en klikken van de muis een heel groot overzicht krijgen van de soorten autoleningen die beschikbaar zijn voor u. Op de websites van de banken en kredietverstrekkers kunt u de informatie verkrijgen die nodig is om de leningen met elkaar te vergelijken. Zodoende kunt u een heel goed geïnformeerde keuze maken zonder dat u op de hoogte moet blijven van gladde verkoopspraatjes. Natuurlijk moet u ook wel de kleine lettertjes op de websites lezen om ook hier niet voor verrassingen te staan.

Het is dus zeker een voordeel als u al op voorhand de types autoleningen met elkaar kunt vergelijken om zo de meest aantrekkelijke en goedkoopste autolening te vinden.

Onderhandelen!

In onze landen wordt er amper onderhandelt in winkels terwijl afbieden zo goed als bij het verkoopsproces hoort in zuider gelegen landen. Maar onderhandelen over de prijs van een wagen is toch iets dat ook hier vaak wordt gedaan. Zowel bij nieuwe als tweedehandse wagens kunt u steeds trachten te onderhandelen met de verkoper. Wel zult u meer succes hebben om iets van de prijs te doen bij dealers dan bij particuliere verkopers. Dit komt omdat nieuwe auto's zo goed als altijd tegen een hoge prijs verkocht worden met de intentie dat de koper zal vragen om iets aan de prijs te doen of de verkoper die "speciaal voor u" de beste deal doet.

Hoe lager u de prijst krijgt, hoe minder het bedrag zal zijn dat u moet lenen om de auto te kopen.

Om het onderhandelen te ondersteunen, kunt u best de aankoop van een auto in een grotere stad doen. Dit omdat u meer autoverkooppunten zult aantreffen in deze gebieden. Niet alleen betekent dit dat u meer prijzen kan bekijjken, ook weten de verkopers dit en zullen zich dus meer bewust zijn over de nodige kortingen die ze best geven om u als koper te overtuigen. Laat de aanwezigheid van concurrentie de autodealer beïnvloeden.

Waar u best over nadenkt vóór de aankoop van een auto

Voordat u een auto aankoopt, laat staan een autolening wil afsluiten, kunt u eerst best eens nadenken over een aantal factoren. Belangrijk is natuurlijk het doel waarvoor u de auto wil gebruiken. Dit heeft betrekking tot het aantal kilometers per jaar dat u zult afleggen. En hierbij komt ook meteen de kost van de brandstof bij kijken. Gaat u voor bezine, diesel, LPG of misschien een volledig elektrische auto? Hoe meer u kijkt naar al deze bijkomende kosten voor de aanschaf van een auto, hoe minder u later voor vervelende en onnodige kosten komt te staan.

Enkele andere vragen die u zichzelf kunt afvragen kunnen zijn: Is het een gezinswagen of zullen er nooit meer dan 2 personen in de auto aanwezig zijn? Gebruikt de hele familie de auto? Wil ik op vakantie gaan met de wagen? Cabrio, sportmodel, sedan, hatchback, stationwagon, ... ? Stuk voor stuk vragen die u op weg helpen naar de ideale auto waarvoor u vervolgens een lening voor kan aanvragen.

Vergeet ook niet bij aankoop van een wagen de autoverzekeringen te regelen!