Door Nathaniel Florés
Online betalingen uitvoeren lijkt op het eerste zicht een drempel waarover niet zomaar iedereen kan stappen. Maar toch is het allemaal eenvoudiger dan u misschien wel denkt. En ook op gebied van veiligheid worden er nu veel maatregelen getroffen.
Er worden almaar meer producten via het internet verkocht en het kan zelfs gebeuren dat bepaalde producten enkel online verkrijgbaar zijn. Het is zelfs een trend waar vele nieuwe zaken op gebaseerd zijn. Ze beschikken niet over het kapitaal om meteen een filiaal te openen, laat staan een groot publiek aan te spreken. Het internet heeft daar een drastische ingreep op gehad. Op korte termijn kan een grote doelgroep worden aangesproken en hoeft u geen voorraden bij te houden, huurkosten te betalen, enzovoort.
Als klant kan je dan betalen met enkele verschillende soorten betaalmiddelen. De kredietkaart om online betalingen uit te voeren, is de meest gekende en gebruikte manier om dit te doen. Terwijl zowat elk gezin in de Verenigde Staten over een kredietkaart beschikt, is dit in België en vele andere landen lang niet het geval. Maar velen denken ook dat dit zowat de enigste manier is om online inkopen te doen.
Methoden voor online betalingen uit te voeren
Hieronder vind je een lijstje met vele alternatieven die online winkels vaak aanbieden en die zeker de moeite zijn indien je geen kredietkaart wenst aan te vragen of gewoonweg op een andere manier wil betalen.
PayPal
PayPal is een online dienst die over vele landen wereldwijd beschikbaar is en zo goed als synoniem staat met online betalen. Om van deze dienst gebruik te maken, moet je op de website van PayPal een account registreren. Eens dit gebeurt is, kan je via jouw bankrekening geld overschrijven naar jouw PayPal account. Belangrijk om te weten is dat jouw PayPal account en jouw bankrekening op dezelfde naam moeten geregistreerd staan om geld te kunnen overboeken. Eénmaal het bedrag ontvangen, kan je spenderen in online winkels die PayPal aanvaarden. Je kan ze herkennen aan het PayPal logo.
Als particulier is het gebruik van deze dienst gratis. Maar indien je zelf betalingen wil ontvangen en doorstoren op jouw bankrekening, hangen er enkele kosten aan (dit in de vorm van een kleine vaste kost en een percent van het totale bedrag).
Bankoverschrijving
De meest eenvoudige methode om te betalen maar toch wordt het heel vaak over het hoofd gezien of staat men er gewoon niet bij stil. Net zoals andere bankoverschrijvingen, moet je het bedrag overschrijven met een te vermelden referentienummer. Dit zodat de winkel weet wie er betaalt en voor welke producten. Veel meer valt hier niet over te zeggen, zo simpel is het.
Het nadeel is wel dat je meestal wat langer moet wachten voor ze de goederen versturen aangezien eerst het geld van jouw rekening naar de andere (buitenlandse) rekening moet worden overgebracht.
Online betaling via e-banking
Een manier om online te betalen die momenteel een stijging kent. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een betalingssysteem dat wordt geïntegreerd met het online bankieren dat bij vele banken mogelijk is. Hiervoor zal je hoogstwaarschijnlijk moeten beschikken over een elektronische bankkaart lezer. Vervolgens moet je enkele stappen doorlopen zoals een cijfercode, pincode en antwoordcode ingeven. Het kan verschillen van bank tot bank maar het principe blijft hetzelfde.
Niet alle banken bieden deze vorm van e-banking aan omdat ze niet over het systeem beschikken of niet samenwerken met diensten die zulke systemen centraliseren/beheren. Enkele bekende systemen zijn Ogone en Clear2Pay. Om te weten of jouw bank deze vorm van betalen op het internet ondersteunt, kan je best even contact opnemen met de bank.
Western Union
Via Western Union kan je online geld versturen naar een andere partij. Ongeveer vergelijkbaar met overschrijvingen maar je kan via een kantoor van Western Union cash versturen naar derden. Op de website van Western Union kan je kijken of er een kantoor dicht bij jouw in de buurt is.
Debetkaarten en prepaid kredietkaarten
Het is ook mogelijk om voorafbetaalde, prepaid, kredietkaarten aan te vragen en deze te gebruiken om een betaling op het internet uit te voeren waar een kredietkaart voor nodig is. De betaling loopt zoals een betaling met kredietkaart met het grote verschil dat je vooraf het mogelijke bedrag op de prepaid kaart hebt betaald. Hierdoor kan je dus niet in schulden komen door onder nul te gaan en kom je niet voor grote verrassingen te staan op het einde van de maand.
Bitcoin en andere cryptocurrencies
Je kan tegenwoordig ook vaak online aankopen betalen met behulp van crypto zoals Bitcoin, Ethereum en een hele hoop andere alternatieven. Momenteel staat het gebruiksgemak van deze oplossingen nog in kinderschoenen maar nieuwe ontwikkelingen worden zo goed als dagelijks gemaakt. Via QR-codes kan je al snel een bestemmingsadres scannen, maar indien je dit handmatig moet ingeven, is een fout snel gemaakt. Eén van de grootste nadelen van betalen met crypto is dat deze transacties finaal zijn nadat ze op de blockchain worden geplaatst. Dit wil zeggen dat je niet zomaar een betaling kan terugvorderen of annuleren. Om dit te doen zijn er andere oplossingen voor nodig die niet zo voor de hand liggend zijn.Andere methoden
Er bestaan nog vele andere, maar minder voorkomende methoden, om online te betalen. Vele methoden werken volgens hetzelfde principe als PayPal waarbij je eerst even moet registreren en vervolgens geld kan overschrijven. Ook bestaan er bedrijven die volgens dezelfde methode als Western Union te werk gaan, waarbij je geld naar derden kan sturen.